miercuri, 21 septembrie 2011

Teme

Au intrat in forta in materie.

Primeste zilnic teme, multe zic eu. Ma uit la ea cum scrie si ma intreb ce se intampla cu copiii care n-au fost la gradinita, sau cei unde-au fost si nu au scris atat. Asa ca multumiri inca o data doamnei Madalina, in special... ca dansa a fost cu figurinele si cu scrisul.

Si exemple de teme pe primele 3 zile din a doua saptamana:
Luni:
- 4 randuri pe caietul de matematica, neterminate din clasa: patrate
Marti:
- sa termine pagina de pe caietul de matematica (mai avea vreo 3 randuri) : o treime linii verticale, o treime minus-uri, o treime plus-uri
-de terminat inca un rand de liniute oblice scurte din caietul special
- o pagina intreaga de liniute oblice scurte in caietul de tip I.
 Miercuri:
5 randuri la matematica, fiecare avand in ordine: triunghi, patrat, cerc si sa le coloreze dupa ce sunt gata
5 randuri la scriere: 2 linii oblice, punct
2 randuri cu narcise stilizate (doar floarea) de pe fisa A4
2 randuri cu ghiocei stilizati (doar floarea) de pe fisa A4
o poezie de 3 strofe pe care a invatat-o partial in clasa

Mi se pare  mult, insa se descurca binisor, nu pare ca face efort. Mai greu cu faptul  ca vine de la scoala si n-are chef de teme... pierde timpul... se trezeste ca vine Teodora si nu si le-a facut. Nu vreau deocamdata sa insist pe aceasta tema, sper ca in timp sa se regleze de la sine si sa nu astepte pana vine seara sa-si faca temele.

Legat de scrierea cu mana stanga chiar nu sunt probleme: domnul le-a spus cum sa orienteze caietul, cum sa alinieze marginea din dreapta a caietului in dreptul nasului folosind mana (se sprijina cu cotul de masa, duce palma in centrul fruntii, astfel incat sa-si sprijine fruntea pe palma si cotul va sta pe marginea din dreapta a paginii), cum sa tina stiloul, sa nu-l stranga tare ca il doare si plange.
In clasa scriu in general cu stiloul; creionul il folosesc doar la incercuiri, bifari, operatii cu multimi specifice varstelor mici.

Sportul si muzica sunt iarasi activitati placute... azi s-au jucat cu Domnul la sport "Dacii si romanii" si fetele au pierdut. Erau "Dacii". Nu parea suparata ca a pierdut, ceea ce e ciudat :).

Vine bucuroasa de la scoala, imi povesteste mult, colega ei de banca pare sa fie personajul cel mai frecvent din povestile ei. Urmareste atent 3 fetite-prietene, insa nu prea reuseste sa intre in grupul lor. Pe baieti nu-i cunoaste, nici macar nu-i stie pe nume.

Deci se pare ca apele se mai linistesc. Raman problemele cu Teodora, se pare ca e pe termen mai lung, insa sper sa se amelioreze. Faptul ca Diana a trebuit sa-si faca temele seara, a dus la enervari din partea celei mici. Noroc c-am avut stilou si pentru ea si am putut s-o antrenez si pe ea in activitati "scolaresti": am pus-o sa faca patrate, respectiv i-am dat sa grupeze literele din alfabetar, asta i-a placut mult :)

Desenele stagneaza. Nu mai are timp Diana. Mai deseneaza, insa gasesc o foaie A4 cu cate o figura mica, sau schita... nu e un intreg... Desen inca n-au avut. Este lunea, insa in prima luni a fost inceperea anului, in a doua a avut loc schimbare de orar.

Mostrele... nu-s perfecte; la gradinita aratau mult mai bine. Insa e stilou, e inceput, e acomodare, e bine din punctul meu de vedere.
S-a incurcat la ultimul rand, de n-a numarat patratelele. Acum asta e, dar s-a necajit.