miercuri, 22 iunie 2016

Clasa a treia

Bravo (de multe-multe ori) vad ca s-a mentinut si in acest an scolar, desi nu a fost explicit.
A continuat pe partea de matematica, fiind atenta la cei din trupa pro-matematica formata anul trecut si a reusit sa intre printre ei. Face cu drag problemele de matematica, desi nu lucreaza inafara de ce le zice doamna invatatoare. Am mai surprins-o rasfoind gazeta matematica junior, intrebandu-ma punctual cate ceva, dar niciodata n-a scris ce e inafara temelor si a exercitiilor date de doamna. Din februarie, aproape sambata de sambata au facut pregatire la matematica. O data, dar o data, n-a spus ca nu vrea sa mearga. Astepta sambetele cu nerabdare, povestind de joculetele ce le fac, sau de greselile datorate vitezei sau de vreo problema pe care a reusit-o. La un moment dat a fost nevoita sa lipseasca doamna. M-a anuntat in ultimul moment, iar eu am anuntat-o pe Teo. Urmarea? Lacrimi, lacrimi fizice pe motiv ca nu se face pregatirea. I-am spus ca o spun doamnei si a inceput sa rada. Am surprins chiar trecerea aceasta, de la plans la ras, cu lacrima ramasa pe obraz.

Aflase ca nu se face pregatire la matematica
Acum, spre sfarsit, parca a inceput sa se grabeasca si a inceput sa faca greseli de calcul. Nu stiu daca a fost oboseala, sau viteza, sau dorinta de afirmare sau toate trei la un loc, dar a trebuit sa fie calmata putin.
Oricum, rezultatele nu au intarziat sa apara: punctaj maxim gazeta matematica junior prima etapa, 92 de puncte a doua etapa, 94 de puncte etapa finala; 94 de puncte "Fii inteligent la matematica" (aici putea face lejer 100, insa chiar repezeala si greselile de calcul au fost motivul scaderii de punctaj), o participare la un concurs interjudetean si o mentiune la un alt concurs interjudetean. Cum spuneam si anul trecut, nici macar nu e cea mai buna din trupa, iar nivelul e ridicat. Bucuria mea e ca face cu mare placere si se intelege foarte bine cu restul copiilor.

La romana mai greut, datorita faptului ca citeste prea putin. Oral se descurca bine; gura ii merge. Gramatica la fel, e bine. Greselile de ortografie sunt putine, dar exprimarea in scris are lacune, iar sinonimele dau in continuare batai de cap. Nu demult primisese un B la compunere si era dezamagita. Nu s-a putut abtine si a intrebat-o pe doamna de ce, ca doar nu avusese multe greseli. Raspunsul doamnei a cam lasat-o fara comentarii... ea, care comenteaza mai mereu: "Asteptam mai mult de la tine!". A fost necajita, dar a acceptat nota dupa aceea. Bine, i-a explicat doamna de ce, i-a dat exemple, si-a dat seama care erau asteptarile, dar na, gustul amar a ramas. Surpriza a fost concursul de romana din seria "Fii inteligent": 99 de puncte. Nu se astepta nici macar ea :). Deci bine si pe planul acesta.

O materie noua si extrem de placuta a fost educatia civica. Si aici tin minte ca a venit cu povesti entuziaste, legate de cartea de identitate si de schimbarea de nume de familie.

Cunoasterea mediului este in continuare, printre preferate, alaturi de matematica. Cand am auzit de diferente si asemanari intre fierbere/evaporare, densitatea lichidelor, temperaturi, m-am gandit daca intr-adevar vorbesc cu  Teo sau cu Diana.
Evaluare


Si aici imi amintesc de o lucrare: trebuia sa argumenteze ce temperatura e la nivelul plafonului daca in camera la nivelul pardoselii sunt 21 de grade: 20 sau 22. Teo a afirmat ca 20 si a inceput sa argumenteze bazandu-se pe temperatura din interiorul pamantului. Corectia pe lucrare a fost personalizata si dau si eu un FB* doamnei: si-a luat din timpul ei sa explice direct pe lucrare, folosind chiar si apelativul, in loc doar sa taie tot: "Teo, suntem in camera, nu sub pamant!"

Limbile straine (engleza si germana) parca au cam fost trecute cu vederea. N-a avut deloc probleme, insa nici nu a povestit in mod deschis de ele. Cert e ca se descurca bine si acolo, doar ca nu a facut caz de ele.

N-a fost materie, dar au facut un proiect intins pe multe saptamani legat de UE: tari, capitale, curiozitati, inventii, oameni faimosi.
Exemple de tari
A urmat un concurs cu intrebari si raspunsuri, doar intre elevii clasei, impartiti in patru grupe. A invatat si aici foarte multe lucruri si i-a placut enorm, fiind si foarte implicata. Si-a facut dosar, a colorat steaguri, a citit, s-a tot uitat pe harta.
Test inainte de concursul Eurosotron

De aici si povestea despre iertare .
Eurosotron
Temele, putine spun eu, le face rapid, in tot felul de pozitii.
Nu sunt teme, dar e pozitie de scris
S-a mai indepartat de mine, nu mai e atat de mamoasa. A fost in excursie cu clasa si au stat si o noapte. N-a plans dupa mine, ceea ce e o realizare. Asta si comportamentul per total m-au facut s-o las si la seminarul de karate, tot singura. Nu singura, cu trupa si cu senpai si sensei, dar nu cu noi, parintii.
Asa ca se incheie inca un an plin de progrese si impliniri. A realizat ce si-a propus si inca multe pe deasupra. Are prieteni si colegi frumosi, are o invatatoare dedicata, cum cred ca toata lumea si-ar dori, are o clasa plina de veselie. A avut seri in care a plans ca vine clasa a patra si cand o termina si pe aia, ramane fara doamna. Daca nu va intelege cum explica ceilalti profesori?!

Azi copiii afirmau ca vor sa vina vacanta, Teo a fost singura cu "Nuuuuuuuu" :)).

O festivitate inedita, in gradina scolii, cu unul dintre premii
Vine vacanta!